Wat is een crosstraining ? De filosofie achter Cross training is om niet te specialiseren in één specifiek sportonderdeel omdat dit tot een eenzijdige fysieke ontwikkeling zou leiden.

Oefeningen die worden gedaan tijdens een training hebben vrijwel altijd te maken met natuurlijke lichaamsbewegingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan klimmen, tillen, duwen, trekken, stoten, springen en rennen. Hiervoor worden voorwerpen als barbells, dumbbells en kettlebells, maar ook items als tractorbanden, zandzakken en touwen gebruikt Een training bestaat ten eerste uit een warming-up. Vervolgens krijg je een stukje technische vaardigheden. Hier worden de crosstraining bewegingen uitgelegd en geoefend zodat je alles goed en veilig uit kunt voeren om blessures te voorkomen. Na het technische gedeelte volgt vaak een intensieve training van 10 à 20 minuten. Dot wordt de “workout of the day” (WOD) genoemd. Om er een competitie-element aan te koppelen worden vaak de resultaten en tijdens van de WOD op een bord bijgehouden zodat iedereen die komt trainen kan proberen het record te verbreken.

Denk je dat het te moeilijk voor je is? Geen nood, ook als je het nog nooit gedaan hebt kun je gewoon bij een beginners groep beginnen. Je doet alle oefeningen op eigen niveau en zult zien dat het steeds makkelijk gaat!

Waarom CrossTraining ?

 

 

Functioneel fit (en niet snel verveeld)

Ben je in de sportschool snel verveeld? Bij CrossTrainingen krijgt verveling geen kans om toe te slaan. Het mooie van deze sport is dat je verschillende soorten sport en oefeningen beoefent. Hierdoor train je veel verschillende soorten spieren die je anders niet zou trainen. Daarnaast is geen enkele training hetzelfde, waardoor de trainingen leuk en uitdagend blijven en je wordt er functioneel fit van. Je bouwt zowel kracht als conditie op.

Je lichaam leert

Je traint je mobiliteit en je leert je lichaam nieuwe dingen. Denk aan hoe je spieren worden aangestuurd door je hersenen en je zenuwstelsel, als je een goede snatch wil doen.

Je traint op zwakke punten

Als je naar de training gaat, onafhankelijk welke WOD staat geprogrammeerd, dan train je automatisch ook op de punten die je minder leuk vindt (en daarmee ook vaak minder goed kan). Het trainen op je zwakke punten gaat (bijna) automatisch.

Individuele aanwijzingen

CrossTraining is misschien duurder dan een abonnement bij een reguliere sportschool. Toch krijg je daar ook wel wat voor terug. In een groep krijg je heel vaak ook belangrijke, individuele aanwijzingen om de techniek goed uit te voeren. Een goede technische uitvoering zorgt voor minder kans op blessures.