Helpt Sporten bij een burn-out ?

Voordelen van sporten met een burn-out
Sporten is altijd goed voor je lichaam en geest, maar zeker als je een burn-out hebt, is sporten extra belangrijk. Hoe diep je ook in je burn-out zit, als je maar van die bank of uit je bed komt. Beweging en sporten is de eerste stap op weg naar herstel. Sporten heeft allerlei voordelen die een positief effect hebben op je burn-out klachten.
Zo zullen er tijdens het sporten allerlei hormonen vrijkomen die zorgen voor stress vermindering. Het bekendste hormoon is endorfine. Tijdens een burn-out zul je merken dat je vooral in je hoofd zit. Je voelt je moe, maar kunt toch niet slapen. Wat je voelt is voornamelijk mentale moeheid, deze vermoeidheid houdt je wakker. Van sporten wordt je ook moe, dat voelt in eerste instantie niet goed, maar dit is een soort vermoeidheid waar je wel door kunt slapen.
Sporten zorgt ervoor dat je uit je hoofd komt en met je aandacht bij je lijf kunt zijn. Intensief sporten zet de constante gedachtestroom in je hoofd even stil, wat al heerlijk voelt. Maak hier gebruik van en voel hoe het echt gesteld is met je lichaam. Waar zit de spanning in je lijf, welke spieren zitten vast?
Sporten verbetert je bloedsomloop, waardoor er een gezonde verbranding op gang komt en afvalstoffen effectief worden afgevoerd. De verhoogde opname van zuurstof zorgt voor het afvoeren van afvalstoffen uit de spieren. Hierdoor kun je vastzittende spieren beter ontspannen.

“Misschien nog wel het belangrijkste voordeel van sporten: Het geeft je een positief gevoel over jezelf.”

  1.  Tijdens het sporten komen endorfines vrij, wat je humeur kan verbeteren en stress kan verminderen.
  2. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen de fysieke effecten van stress te verminderen, zoals spierspanning en verhoogde hartslag.
  3. Sporten kan de kwaliteit van je slaap bevorderen, wat essentieel is voor herstel bij een burn-out.
  4. Afleiding: Sporten kan je afleiden van zorgen en negatieve gedachten, waardoor je mentale rust kunt ervaren.
  5. Verhoogd zelfvertrouwen: Het behalen van sportieve doelen kan je zelfvertrouwen een boost geven, wat belangrijk is bij het herstel van een burn-out.
  6. Sociale interactie: Als je sport in een groepsomgeving, zoals bij crosstraining of in een sportschool, kan dit sociale interactie bevorderen en je gevoel van verbondenheid vergroten.

lees dit verhaal over sporten en depressies.